sunnuntaina, helmikuuta 24, 2013

Ei hevosenlihaa


Eilen uutisoimme Suomen Teurastalli Oy:n liikeideasta tuottaa hevosenlihaa. Juuri saamamme tiedon mukaan Suomen hevostalousministeriö on keskeyttänyt yrityksen toiminnan vedoten kilpailulainsäädäntöön. Vaikka Suomen Teurastalli Oy:n tarkoituksena oli tuottaa hevosenlihaa mahdollisimman vähäisin kustannuksin ja myydä sitä kuluttajille suhteellisen edulliseen hintaan, hevostalousministeriön mukaan hevosenlihaa saadaan edullisemmin mm. Etelä-Amerikasta sekä Itä- ja Etelä-Euroopan maista. Jos Suomessa ryhdyttäisiin laajamittaiseen hevosenlihan tuotantoon, se johtaisi hintakilpailuun ja ennen pitkää hintojen polkemiseen ja liian alhaisiin kuluttajahintoihin. Tällöin ulkomaalaiset toimijat eivät pystyisi välttämättä tuottamaan lihaa nykyisellä kannattavuudella.

Jotta näiltä ikäviltä uhkakuvilta vältyttäisiin, hevosenlihan tuotantoa Suomessa ei tule hevostalousministeriön mukaan lisätä nykyistä enempää. Hevostalousministeriö määräsi Suomen Teurastalli Oy:n ajamaan toimintansa alas välittömästi ja maksamaan korvauksia hevosenlihan tuottajamaille. Suomen Teurastalli Oy:n toimitusjohtaja Pertti Ö. Järvisen mukaan yrityksen omistuksessa olevat tuotantohevoset myydään ratsuiksi.

Lisäksi hevostalousministeriö sitoutuu työllistämään 200 000 työtöntä hevosenhoitajaa mm. Kreikasta, Brasiliasta ja Romaniasta. Näissä maissa on runsaasti työttömyyttä ja hevosenlihan tuotannon koneellistuessa suuri osa hevosenhoitajista on menettänyt työnsä.

Hevostalousministeriö myös kehottaa kuluttajia ostamaan rohkeasti ulkomaalaista hevosenlihaa, jotta hevosenlihan tuotanto ei kohun vuoksi romahda. Ministeriöstä muistutetaan, että kaikki ulkomaalainen hevosenliha ei kuitenkaan välttämättä sisällä lääkejäämiä. Joukossa on varmasti myös täysin turvallista lihaa.

lauantaina, helmikuuta 23, 2013

Hevosenliha


Hevosenliha on nyt suositumpaa kuin koskaan. Olemme saaneet syödä sitä enemmän kuin olisimme itse etukäteen edes kuvitelleet. Hevosenlihalle on kysyntää. Se on muodikasta ja monet pitävät hevosenlihaa eettisempänä vaihtoehtona kuin tuotantoeläinten lihaa.

Hevosalan laaja-alainen asiantuntija, hevosenlihantuotantotekniikan professori, hevosnomi Irmeli Ala-Saikkonen Keski-Perän kansanopistolta arvioi, että kotimaisen hevosenlihan kysyntä ylittää jo tarjonnan.
- Lämminverisiä ex-ravureita ei yksinkertaisesti ole riittävästi, Ala-Saikkonen toteaa.

Hevosenlihan tuottaminen tulee olemaan suuri haaste, johon pyrkii osaltaan vastaamaan myös vastaperustettu yritys, Suomen Teurastalli Oy.
- Olemme ostaneet vanhoja sikaloita ja navetoita hevosenlihan tuotantoa varten, Suomen Teurastalli Oy:n toimitusjohtaja Pertti Ö. Järvinen kertoo. - Tuotantoeläinten pitoon suunnitellut rakennukset soveltuvat lähes sellaisinaan myös tähän tarkoitukseen.

Suomen Teurastalli Oy:n omistamat hevoset siirtyvät tuotantoeläinrekisteriin, jolloin hevosenpitoon liittyvät eläinsuojelumääräykset eivät koske niitä. Hevoset eivät siis tarvitse esimerkiksi 3x3m karsinaa kuivikkeineen, eikä niitä tarvitse tarhata lainkaan. Hevoset voidaan kiinnittää suoraan valmiisiin emakkosikaloiden häkkeihin tai navetoiden parsiin, jolloin niillä on yhtä hyvät olosuhteet kuin muillakin suomalaisilla tuotantoeläimillä.

Suomen Teurastalli Oy:n toimintaideana on tarjota paikka hevosille, joille ei ole muuta paikkaa tai käyttöä. - Hevosistamme suurin osa on jalkavaivaisia ex-ravureita, mutta joukossa on myös muita pikkuvikaisia, luonnehäiriöisiä tai muuten vain ylimääräisiä hevosia, Järvinen kuvailee.
- Ideana on saada nämä hevoset mahdollisimman hyvään lihaan mahdollisimman nopeasti, jonka jälkeen hevoset voidaan teurastaa ja lihat myydä. Tämä on tavallaan myös eläinsuojelutyötä, sillä näin kehäraakit ja muut ex-ravurit eivät joudu kiertoon pikkutyttöjen ponileikkeihin, kertoo Järvinen. - Tuotantoeläiminä pidettävät hevoset voivat hyvin, sillä ne ovat turvassa pakkasilta, myrskyiltä ja paarmoilta. Lisäksi niille syötetään ravitsevaa lihaluujauhoa.

On kuitenkin ihmisiä, joille ei hevonen maistu. Vaikka he popsivat sikaa, nautaa, sikanautaa ja jauhelihaa, hevosen syöminen tuntuu vastenmieliseltä. Suomen Teurastalli Oy pyrkii vaikuttamaan myös tähän mielikuvaan. - Pian hevosta ei enää nähdä esimerkiksi ratsuna tai ystävänä, vaan samanlaisena tuotantoeläimenä kuin muutkin, joita kaupan laarissa myydään, kuvailee Järvinen.

perjantaina, helmikuuta 08, 2013

Ravuri häiriköi liikennettä


Ravit ovat edelleen eläinrääkkäystä. Sen seurauksena lietolainen ravuri pillastui ja aiheutti vakavia vaaratilanteita perjantai-iltapäivällä. Hevonen juoksi autojen keskellä jopa väärää kaistaa, ei välittänyt punaisena palavista liikennevaloista ja sen vetämä kärry osui ainakin yhteen autoon. Lisää tietoa aiheesta löytyy Ilta-Sanomista.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun ravuri pillastuu. Edellisen kerran ravuri pillastui vuonna 2008 ja juoksi seinään.

Haastattelimme hevosnomi Irmeli Ala-Saikkosta, joka on hevospsykologian tohtori ja kansainvälistäkin tunnustusta saanut hevosalan asiantuntija. Ala-Saikkosen mukaan hevosen käyttäytyminen selittyy nimenomaan sen traumaattisella taustalla ravikilpailujen ja -valmennuksen parissa.

- Kyseisellä hevosella oleva traumaperäinen stressireaktio oli lopulta huipentunut psykoosiin, jonka seurauksena se vauhkoontui tilanteessa, joka oli muutenkin sille haasteellinen ja jopa vaarallinen, Ala-Saikkonen kuvaa hevosen tuntemuksia. - Raveissa tapahtuva piiskaaminen, sähköshokit ja muut ravureille tyypilliset kokemukset saivat hevosen lopulta tolaltaan.

Ala-Saikkonen suositteleekin ravureiden päästämistä vapauteen. - Hevoset elivät vapaina ja onnellisina, kunnes ihminen keksi valjastaa ne kärryjen eteen.

Ala-Saikkonen korostaa tasapuolisuuden vuoksi, että myös ratsastus on eläinrääkkäystä, mikäli välineenä käytetään suitsia, joissa on kuolaimet.

Lue lisää ravihevosista:
- Miksi ravurit ovat huonompia kuin ratsut
- Ex-ravuri pillastui - aiheutti hengenvaaran
- Ravit ovat eläinrääkkäystä
- Ravuri vauhdissa ilman moottoria
- Uusi tutkimus: Ravit ovat eläinrääkkäystä
- Taas eläinrääkkäystä raveissa
- Ravit eläinrääkkäystä vielä tänäkin vuonna
- Ravihevonen syöksyi yleisön joukkoon
- Hevonen pakeni raveista

Lisäksi Pökälefoorumilla keskustelua ravureiden varusteista:
http://pokale.fr.yuku.com/topic/169

perjantaina, helmikuuta 01, 2013

Ota hevonen kotiisi asumaan


Jäikö hevosesi kodittomaksi, kun jätit tallivuokran maksamatta? Menikö maine ja kukaan ei enää vuokraa karsinaa, kun häätö tuli useammaltakin tallilta? Ei hätää, hevonen kyllä saa katon päänsä päälle - asunnostasi.

On taloudellisestikin kannattavaa asua saman katon alla hevosensa kanssa. Jos esimerkiksi yksiön vuokra on 600 euroa ja hevosen tallipaikka maksaisi 400 euroa, on aivan järkevää pistää hevosen kanssa hynttyyt yhteen. Hevosen karsinaan voi aina muuttaa asumaan, mutta tila on hieman rajallinen, vaikka karsinan mitat olisivat direktiivien mukaiset. Järkevintä on siis ottaa hevonen omaan asuntoonsa. 

Hevonen viihtyy erinomaisesti tavallisessa asunnossa. Kuten karsinaankin, asuntoon kannattaa tuoda puruja kuivikkeiksi tai halutessa käyttää hevosen alla vaikkapa mattoja. Eläinsuojeluvalvoja tuskin tulee nillittämään neliöistä tai korkeudesta, kun hevonen asuu ihmisasumuksessa. Oviaukkojen koosta voi tosin tulla sanomista, mutta niitähän voi aina leventää. 

Heinät ja rehut on helppo säilyttää esimerkiksi komeroissa, vaatekaapissa, wc:ssä tai erillisessä huoneessa, mikäli huoneita on enemmän. Varusteille voi olla oma huone. Hevosta ei ole pakko päästää joka huoneeseen - esimerkiksi keittiön oven voi sulkea. Tuskin kukaan todellinen hevosten ystävä näin haluaisi kuitenkaan tehdä.

Lavuaari tai tiskiallas toimii todella kätevänä juomakuppina. Tiskipöydältä tai toisesta tiskialtaasta on helppo syöttää kaurat. Suihkussa voi viilentää hevosen jalkoja tai vaikka pestä sen kokonaan.

Isommassa asunnossa hevonen pääsee mukavasti jaloittelemaan, eikä ulkotarhaa välttämättä tarvita. Suuressa olohuoneessa voi pienemmällä hevosella vaikka ratsastaakin. Parveke on tietysti plussaa, niin hevonen pääsee halutessaan raittiiseen ilmaan.

Parkettilattia todennäköisesti kärsii hieman, mutta se on luonnollista kulumaa, sillä hevonen on luonnollinen eläin ja sen esi-isät ovat kotoisin luonnosta. Tämän vuoksi vuokraisännällä ei ole oikeutta vaatia korvauksia mahdollisesta lattian tuhoutumisesta. 

Mikäli hevosella on taipumusta puunpurentaan, kannattaa esim. oviaukot tervata, niin ne pysyvät ehjinä pidempään. 

Kerrostalossa kannattaa hevoselta riisua kengät, jotta kopina ei olisi liian voimakas ja häiritsisi naapureita. Hevoselle voi myös neuloa villasukat ääntä vaimentamaan. Hevosen villasukka on helppo tehdä liittämällä yhteen vanha patalappu ja säärystin.

Jos poistut asunnosta yöksi, muista jättää ainakin yksi lamppu päälle yövaloksi.




Tulosta